Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
0
30 Kasım 2014
Diş dolgusu yapılırken şu aşamalar takip edilir.
- Dental anestezi yapılır. Sıklıkla eğer çürük yüzeyel değilse anestezi gerekir. Bu ayrıca hekimin daha rahat çalışmasını sağladığı gibi hastayı da her an acı çekeceği endişesinden uzaklaştırır. Bunun için yaklaşık 2cc kadar bir anestezik madde ile (ultrakain, jetokain, vs.) diş uyuşturulur. Anestezi öncesinde hasta mutlaka tok olmalıdır.
- Çürük diş dokusu airotor adını verdiğimiz hastaları biraz sesiyle ürtüken hava ile çalışan ve ucundaki aşındırıcı elmas frezler ile temizlenir. Bu işlem esnasında hekiminiz dişin ve çürüğün konumuna göre değişik frezler kullanabilir. Airotor ucundaki frezleri hava yardımı ile yaklaşık dakikada 150-400 bin kez dönmesini sağlayan bir alettir.
Günümüzde lazer cihazları ile de diş çürüğü %90 oranında anestezi gerektirmeden temizlenebilmektedir. Bu cihazların fiyatlarının çok pahalı olması sebebi ile şu an yaygın olarak kullanılmamaktadırlar.
- Mine dokusundan dentin dokusuna geçince sıklıkla airotor yerine mikromotor-angledruva kullanılır. Angledruva yaklaşık 20-40 bin devirlidir. Airotora göre daha titreşim – rahatsızlık verici bir alettir. Ucuna elmas değil çelik frezler takılır. Çürüğün daha yumuşak kısımları angledruva yardımı ile temizlenir.
- Kullanılacak dolgu materyalinin çeşidine göre diş dolgusunun geleceği boşluğa (kavite) uygun açı ve şekiller verilir. Mesela amalgam dolgular için mekanik retansiyon hazırlanırken kompozit beyaz dolgular için bizotaj işlemi (dolgu kemarlarının yaklaşık olarak yuvarlatılması) yapılır. İnley olney dolgularda ise dişteparalel duvarlar oluşturulmak istenir.
- Kalıcı dolgu maddesinin ısı gibi uyaranları dişin pulpasına direkt iletmemesi için çürük tabanına kaide materyallerinden biri (kalsiyum hidroksit veya cam iyonomer simanlar) yerleştirilir.
- Çürük kavitesi yan yüzeylere ulaşmış ise dolgu iki veya üçyüzlü olduğunda bir matriks (yengeç veya tofflemire) yardımı ile dolgunun arayüze taşmaması için kalıba alınır.
- Eğer amalgam yapılacaksa direkt amalgam kaviteye yerleştirilir ve kondanse edilir. 24 saat sonra cila yapılabilir. Amalgam dolgu sonrası o diş ile 2 saat süre ile ısırılmaması tavsiye edilir.
- Kompozit dolgu yapılacak ise dişin minesine asit sürülerek dolgunun dişe yapışmasını sağlayan bond dediğimiz malzemenin dişe sıkı tutunması için gözenekli bir diş yüzeyi oluşması sağlanır.
- Asit güzelce yıkanarak ağız ortamından uzaklaştırılır. Kavite güzelce kurutularak bond uygulanır. Bond ışınlı dolgu cihazı ile dondurulur.
- Kavite içine dolgu materyali tabaka tabaka yerleştirilerek her seferinde ayrıca ışınlanarak dolgunun sertleşmesi sağlanır. Kompozit dolgu sonrası hemen dolgu yapılan dişinizi kullanabilirsiniz.
- Matriks kalıp sökülür. Fazlalıklar frezler yardımı ile törpülenir. Çeşitli mandren ve zımparalar ve cila diskleri ile dişe son şekli verilir.
- Oklüzyon artikülasyon kağıtları ile kontrol edilir. Dolguda olan yükseklikler ve erken temaslar alınarak giderilir.
- İnley onley dolgular ise iki seansta tamamlanır. Kavite hazırlandıktan sonra ölçü alınır. Kaviteye uygun porselen veya kompozitten dolgu hazırlanır ve uygun yapıştırıcılar yardımı ile dolgu kaviteye yapıştırılır.
Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayın veya Formu Doldurun...